Ingeniørpraktik og Grønlandseventyr i ét

7. oktober 2021  |  

Hvert forår og efterår bydes en håndfuld ingeniør- og bygningskonstruktørpraktikanter velkommen til Munck. Her kan du møde praktikanterne Søren og Kasper, der er rejst til Nuuk for at bygge lufthavn.

I Munck Gruppen sættes stor pris på nye input fra dygtige og engagerede studerende. Derfor prioriteres praktikforløb højt - med gensidigt udbytte for den studerende og virksomheden for øje.
Med afdelinger over hele landet, og større infrastrukturprojekter i udlandet, er der gode chancer for at matche de studerendes ønsker både fagligt og geografisk.


Og netop den lidt særlige geografiske placering havde også stor betydning, da de to ingeniørstuderende, Søren Hamiltorn og Kasper Møller Pedersen, valgte at søge praktik på Munck Civil Engineerings lufthavnsprojekt i Nuuk:


Jeg har altid drømt om at komme til udlandet i forbindelse med mit studie. Oprindeligt tænkte jeg på at tage et semester i New Zealand eller Californien, men det nåede jeg aldrig. Da jeg så opdagede praktikopslaget til Grønland, tænkte jeg med det samme, at nu var chancen der! – om end i et lidt koldere format”, fortæller Kasper.


Søren tilføjer:


Det er jo ikke alle, der får mulighed for at rejse i deres praktik, så jeg følte mig meget heldig, da vi begge to blev valgt til lufthavnsprojektet. Det tiltalte mig at skulle arbejde på så stort og komplekst et projekt og samtidig opleve et så anderledes land. Rent fagligt gør de unikke jordforhold heroppe jo, at vi lærer noget, vi aldrig var kommet i berøring med derhjemme”.


Søren (tv) og Kasper (th) læser begge til Ingeniør med specialisering i Byggeri og Anlæg på AAU, hvor de også er i studiegruppe sammen.

 

Blev hurtigt en del af teamet

I starten af august pakkede Søren og Kasper spændt deres kufferter. Flyafgangen lod dog vente på sig grundet Corona-situationen, og da de endelig steg ombord på flyet d. 17. august, var de derfor begge mere end klar:

Jeg havde virkelig glædet mig og sat mig mentalt op til det, så det var svært at vente på at komme afsted. Rejsen herop gik glat, og ved ankomst i Nuuk blev vi hentet af nogle kollegaer, som viste os rundt og fik os indlogeret i campen, hvor de fleste medarbejdere bor”, fortæller Kasper.

Søren fortsætter:

Modtagelsen på kontoret var også rigtig god, og teamet virkede godt forberedt på, at vi kom. De havde planlagt en form for introuge for os, hvor vi fik et skema over de aktiviteter, vi skulle igennem den første tid. Her var der fx indlagt møder med de andre funktionærer, indføring i projektets forskellige fagområder og rundture på byggepladserne.”


Sprængning, boring og byggemodning

Efter den første tid skulle Søren og Kasper tilknyttes hvert deres specifikke entrepriseområde:

Vi var heldigvis ret enige om, hvem der skulle hvad, og vi fordelte det sådan, at jeg nu sidder med byggemodning, mens Søren har med bore- og sprængningsaktiviteterne at gøre”, fortæller Kasper og uddyber sine opgaver:

I byggemodningsteamet har man mange forskellige hatte på, og koordinering af fagindsatser fylder rigtig meget, da vi arbejder tæt sammen med alle underleverandørerne. Tingene skal ske i den rigtige rækkefølge, bl.a. skal der klargøres kabeltracer med trækrør og brønde, inden elektrikerne kan trække kabler, osv.”

     


Om sine opgaver fortæller Søren:

På bore- og sprængningsholdet har jeg ansvar for udarbejdelse af salveplaner for hver sprængning, der foretages. Herudover står jeg for opsamling af data fra vores borerig-maskiner og for løbende at gøre status over sprængstoflageret. Jeg udarbejder rapporter, bestiller materialer og sørger for at varsle vores sprængninger til de nødvendige interessenter.”

     

 

Også tid til sightseeing og sociale aktiviteter

Selvom arbejdet fylder rigtig meget, er det også lykkedes de to studiekammerater at finde tid til andre aktiviteter. Udover Netflix, afslapning og til tider en smule weekendtømmermænd på værelserne, har de været på sightseeing i byen Nuuk, besteget bjerget ”Store Malene”, trænet i det lokale fitnesscenter og hygget sig med kollegaerne i campens fællesstue, hvor der bliver vist fodboldkampe mm.




”Jeg synes, det kollegiale heroppe fungerer rigtig godt. Vi er nogle stykker, der af og til tager ud og spiser sammen og får et par øl. Der arrangeres også fællesarrangementer, som fx barbecue og sejlture”, fortæller Søren, mens Kasper supplerer:

Vi er virkelig mange forskellige mennesker og nationaliteter på projektet, og det kan til tider være svært at holde styr på alle ansigter og huske navnene. Men på trods af forskellighederne kommer vi godt ud af det med hinanden, og humøret er generelt højt. Vi spiser jo sammen i campens kantine hver dag, og på den måde kan man godt lidt få associationer til at være på efterskole”, griner han.




Både Søren og Kasper har planlagt lidt ferie i Grønland i forlængelse af deres praktik, hvor de, med hver deres kæreste, regner med at få set endnu mere af landet:

Min kæreste flyver herop, når min praktik udløber. Sammen tager vi et par dage i Nuuk, før vi sejler videre til Ilulissat. Her håber vi at se isbræerne kælve og måske nå en tur på hundeslæde”, fortæller Kasper.


Vil klart anbefale praktik i udlandet

Praktikken er endnu ikke slut for Søren og Kasper, men ind til videre er de to praktikanter ikke spor i tvivl om, at det var det helt rigtige for dem at søge uden for Danmarks grænser:

Det har været en kæmpe oplevelse og en stor udfordring – både personligt og fagligt. Størrelsen på projektet, logistikken omkring aktiviteterne, de anderledes klimaforhold og det internationale arbejdsmiljø har jeg virkelig lært meget af,” siger Søren.

Kasper er enig:

”Vi er blevet kastet ud i opgaverne og har fået stort ansvar ret hurtigt. Selvfølgelig med den nødvendige støtte og sparring fra vores mere erfarne kollegaer. Det har været sjovt at smage på virkeligheden udenfor universitetets trygge rammer, og at det har udspillet sig i Grønland, har bare sat prikken over i’et!”

 

Vil du også med Munck til Grønland?

Projektet med etablering af de to lufthavne forventes af løbe over de næste 3 år.

Netop nu, og med start til januar/februar 2022, søger vi nye praktikanter til vores lufthavnsprojekter i både Nuuk og Ilulissat. Du kan læse mere og sende og din ansøgning her.

Er du nyuddannet eller en mere erfaren profil, og kunne du tænke dig at indgå på projektet, så kan du se alle vores ordinære ledige stillinger her.

Foretrækker du praktik i Danmark, har vi også mange muligheder. Læs mere her.

Se flere nyheder

 

Hent profilbrochure